Chernovetskomu
Image default
Society / Law

Wat moet er verplicht op een etiket vermeld worden

De gezondheid van de mensheid lijkt jaarlijks te verbeteren en dat willen wij graag zo houden. Door belangrijke informatie weer te geven op voedingsproducten aan de hand van etiketten, kan men rekening houden met mogelijke allergieën of dieetwensen.

Nederland hecht veel waarde aan de zorgvuldigheid van een etiket. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert het etiket van ieder product. Als er een situatie plaatsvindt waar een etiket voor levensmiddelen of andere producten niet klopt, heeft de NVWA het recht maatregelen te nemen.

Fabrikanten en verkopers

Als verkoper van een product is het dus erg belangrijk om kloppende etiketten te bevestigen op de verpakking van het betreffende product. Mits de informatie klopt, kunnen de kloppende etiketten aan de hand van een etiketteermachine of etiketteersysteem geplaatst worden op de producten.

Eisen en verwachtingen

Vrijwel ieder voedings- of gebruiksmiddel moet voorzien zijn van een etiket met informatie over het betreffende product. De verwachte informatie op het etiket zal per product verschillen, waardoor het belangrijk is te controleren of daadwerkelijk alle informatie benoemd is. Zo moet op een voedingsmiddel onder meer de houdbaarheidsdatum en e-nummers benoemd worden en bij kleding zal de stof beschreven worden.

In de Warenwet staat exact aangegeven waar een etiket van een voedingsmiddel aan moet voldoen. Daar staan onder meer onderstaande gegevens aangegeven:

  • E-nummers

E-nummers zijn de benaming van de toevoegingen in een product die de eigenschappen zullen verbeteren of veranderen, denk hierbij aan kleur- en smaakstoffen.

  • Biologisch voedsel

Producten hebben alleen het recht ‘biologisch’ te benoemen op het etiket als het product voldoet aan alle normen voor milieubehoud en dierenwelzijn. Daarbij zal er vermeld moeten worden welke instantie verantwoordelijk is geweest voor de controle hiervan.

  • Genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s)

Indien een product voor meer dan 0,9% bestaat uit GGO’s zal dit moeten worden aangegeven op het etiket. GGO’s kunnen planten, dieren of micro-organismen zijn die genetisch materiaal van een ander organisme hebben ontvangen.

  • Herkomst voedsel

Indien een product voor meer dan 50% uit dierlijke bestanddelen bestaat, zal de producent verplicht zijn te vermelden in welk land en welke regio het product is gemaakt. De producten honing en eieren zijn in dit geval een uitzondering.

  • Voedingswaarde

De voedingswaarde weergeeft hoeveel energie en welke voedingsstoffen het betreffende middel bevat.

  • Voedingsclaims

Een voedingsclaim brengt een positieve boodschap over. Claims kunnen onder meer ‘natriumarm’ of ‘light’ zijn. Enkel wetenschappelijk bewezen voedingsclaims mogen aangegeven worden.

  • Gezondheidsclaims

Een gezondheidsclaim beschrijft een oorzaak en gevolg van een bepaalde voedingsstof in het product. Denk hierbij aan: ‘Vitamine C draagt bij aan de instandhouding van het immuunsysteem’. Producenten mogen enkel gebruik maken van de wetenschappelijk bewezen gezondheidsclaims.

  • Allergenen in voedsel

Het is mogelijk dat personen allergisch zijn voor een specifiek ingrediënt. Populaire allergieën of voedselovergevoeligheden zijn melk, peulvruchten en schaaldieren. Voedselproducenten zijn hierdoor verplicht alle allergenen aan te geven op het etiket.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/